Εγκυμοσύνη τρίτο τρίμηνο: Συμπτώματα

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας μπορεί να σας φανεί κάπως δύσκολο τόσο από πρακτικής άποψης όσο και από συναισθηματικής. Η κοιλίτσα σας έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και είναι πολύ φυσιολογικό να δυσκολεύεστε στην καθημερινότητά σας.

Ποια συμπτώματα εμφανίζονται κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα αυτού του τριμήνου είναι:

Συχνοουρία: Αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα μάλλον έχει εμφανιστεί από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη σας και θα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και το τέλος της. Ειδικά σε αυτό το τρίμηνο που έχει μεγαλώσει πολύ το μωράκι σας μέσα στην μήτρα σας και πιέζουν την γύρω περιοχή, η ανάγκη να βρίσκεστε μονίμως δίπλα στην τουαλέτα είναι δεδομένη.

Πόνος στην πλάτη και την μέση: Έχετε πάρει βάρος που είναι απόλυτα λογικό, το μωράκι σας έχει μεγαλώσει και έχουν χαλαρώσει οι σύνδεσμοι της λεκάνης, γιατί το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό. Για να μειωθούν έστω λίγο οι πόνοι, βοηθάει να στηρίζεστε σε μαξιλάρια, όταν κάθεστε για να νιώθετε άνετα. Επίσης, είναι σημαντικό να πηγαίνετε χαλαρές βόλτες για περπάτημα, να προσέχετε διαρκώς την στάση του σώματός σας, ώστε να είναι ίσια η πλάτη σας και να δώσετε μεγάλη σημασία στα παπούτσια που φοράτε. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας, άνετα στα πόδια σας και ελαφρώς υπερυψωμένα για να αποφορτίζεται η μέση. Μην διστάσετε σε καμία περίπτωση να ζητήσετε ένα ελαφρύ μασάζ από τον σύντροφό σας που σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Ενοχλήσεις στο στήθος: Από την αρχή της εγκυμοσύνης σας μέχρι τώρα, το στήθος σας ολοένα αλλάζει, πρήζεται και μεγαλώνει συνεχώς. Τώρα που έχετε μπει στην τελική ευθεία, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και προετοιμάζεται για να ξεκινήσει την διαδικασία παραγωγής γάλακτος.

Ραγάδες: Το σώμα σας μεγαλώνει πολύ γρήγορα και το δέρμα δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούνται ραγάδες, τις οποίες μπορείτε να περιορίσετε με εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Ενοχλήσεις στο στομάχι: Λόγω των ορμονών, χαλαρώνει η βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, γι’ αυτό και μπορεί να νιώθετε καούρα και αίσθημα δυσπεψίας. Αποφύγετε τα λιπαρά γεύματα και προτιμήστε μικρά ελαφριά γεύματα, αρκετά συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Συσπάσεις Braxton Hicks: Η μήτρα σας προετοιμάζεται σιγά σιγά για την μεγάλη στιγμή, δημιουργώντας μικρές ακανόνιστες συσπάσεις. Αυτές οι ενοχλήσεις μικρής έντασης, μοιάζουν περισσότερο με πόνους περιόδου. Μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος, αλλά είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Συνήθως εμφανίζονται μετά από σωματική άσκηση ή σεξουαλική επαφή, χωρίς αυτό όμως να είναι και ο κανόνας.

Αίσθηση βάρους στα πόδια, ευρυαγγείες, κιρσοί: Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανό να εμφανίζονται αρκετά συχνά ευρυαγγείες στα πόδια σας, φαινόμενο το οποίο εντείνεται ακόμα περισσότερο αν υπάρχει και κληρονομικότητα. Επίσης, λόγω της αυξημένης ροής του αίματος αλλά και του αυξανόμενου βάρους, είναι πιθανό να αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά και μονίμως κουρασμένα.

Μπορεί τα συμπτώματα να σας έχουν κουράσει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η μεγάλη στιγμή που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας είναι πολύ κοντά. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να συζητάτε με τον/την γυναικολόγο σας σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες του τοκετού αλλά και του θηλασμού.

Εικοινωνία Εικοινωνία