Νέα μέθοδος κρυοσυντήρησης: Υαλοποίηση

Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στον τομέα της κρυοβιολογίας με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα να είναι η δυνατότητα κρυοσυντήρησης αρσενικών και θηλυκών γαμετών (αυγών και σπερματοζωαρίων), καθώς και εμβρύων και βλαστικών κυττάρων.

Η διαδικασία της υαλοποίησης είναι μια πολύ επιτυχημένη μέθοδος κατάψυξης και επιτυγχάνεται με τη χρήση υψηλών συγκεντρώσεων κρυοσυντηρητικών ουσιών και την πολύ γρήγορη μείωση της θερμοκρασίας στους -196 ° C. Ο ρυθμός ψύξης των ωαρίων – εμβρύων φθάνει τους 20.000 ° C ανά λεπτό, εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων νερού, γεγονός που προκαλεί εκτεταμένη “βλάβη” μέσα στα κύτταρα.

Τα ποσοστά επιτυχίας της υαλοποίησης είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με παλαιότερες μεθόδους κρυοσυντήρησης. Τώρα είναι δυνατόν να παγώσουν αυγά με υψηλή επιβίωση, ρυθμό εξάχνωσης και εμφύτευση μετά την απόψυξη. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι εγκυμοσύνες από τα κρυοσυντηρημένα ωοκύτταρα μπορούν να υπερβούν το 40%, ωστόσο η συνολική αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας που θέλει να παγώσει τα ωοκύτταρά της.

Όσον αφορά τα έμβρυα, αναμένεται ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης ανά μεταφορά εμβρύου άνω του 40-45%. Η διαδικασία κατάψυξης μπορεί να λάβει χώρα την 5η-6η ημέρα (βλαστοκύστη) με εξίσου υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης ανά μεταφορά εμβρύου πάνω από 50%.

Εικοινωνία Εικοινωνία