Εγκυμοσύνη πρώτο τρίμηνο: Συμπτώματα

Έμαθες πριν πολύ λίγο ότι είσαι έγκυος και ίσως να νιώθεις ότι έχεις χάσει την Γη κάτω από τα πόδια σου. Είτε έχεις εμφανίσει ήδη τα συμπτώματα είτε όχι, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να βάλεις μια τάξη στο μυαλό σου και να προσπαθήσεις να προετοιμαστείς για το πιο ιδιαίτερο αλλά και σοβαρό ταξίδι που θα κληθείς να κάνεις στην ζωή σου.

Πως υπολογίζουμε το πρώτο τρίμηνο;

Ούτε η β χορειακή ούτε το τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να προσδιορίσουν το χρονικό διάστημα που είσαι έγκυος. Γενικώς, για να υπολογίσουμε την εβδομάδα κύησης, μετράμε το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Έτσι λοιπόν, έχουμε τα ακόλουθα:

Πρώτος μήνας: 1- 4 εβδομάδων

Δεύτερος μήνας: 5 – 8 εβδομάδων

Τρίτος μήνας: 9 – 13 εβδομάδων

Τι συμπτώματα να περιμένω από το πρώτο τρίμηνο;

Το πιθανότερο είναι να έχεις εμφανίσει ήδη κάποια συμπτώματα και να μην τους έχεις δώσει ακόμα ιδιαίτερη σημασία. Φυσικά, το σημαντικότερο σύμπτωμα που προμηνύει τα ευχάριστα νέα, είναι ότι η περίοδός σου δεν ήρθε ποτέ. Κάπου εκεί είναι που αρχίζεις και αναρωτιέσαι τι συμβαίνει και αποφασίζεις να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης. Το τεστ εγκυμοσύνης χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά για να δείξει την θετική απάντηση και αρχίζεις να αναλογίζεσαι ότι το ίδιο σου το σώμα το φώναζε με τον τρόπο του από πιο πριν, αλλά δεν το άκουγες.

Στα βασικότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Ζαλάδες: Συμβαίνουν συχνάεξαιτίας της χαμηλής πίεσης και του χαμηλού σακχάρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι και τάση προς έμετο: Οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα της β – χοριακής γοναδοτροπίνης και την αύξηση των οιστρογόνων. Συνήθως εμφανίζονται το πρωί χωρίς να είναι απόλυτο αυτό.

Πρήξιμο του στήθους: Πριν σου έρθει καθυστέρηση, πρήζεται το στήθος σου και λες ότι είναι αναμενόμενο λόγω περιόδου. Μετά όμως δεν σου έρχεται περίοδος και αναρωτιέσαι τι συμβαίνει. Συμβαίνει ότι ο οργανισμός σου είναι ένα υπέροχο πολύπλοκο ρολόι που αντιλαμβάνεται τα πάντα και αρχίζει να προετοιμάζεται από νωρίς για το θαύμα που πρόκειται να συμβεί στο σώμα σου.

Κλαις συνέχεια ή έχεις νεύρα: Ένας ατελείωτος χορός ορμονών έχει ξεκινήσει στο σώμα σου και θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα.

Κόπωση: Ήδη πριν σου έρθει καθυστέρηση συνειδητοποιείς ότι η περίοδος που διανύεις είναι πολύ κουραστική, ακόμη και αν βρίσκεσαι σε διακοπές και δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Αυτό το σύμπτωμα, μπορεί να το εμφανίσεις ακόμη και λίγες ημέρες μετά την σύλληψη και οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης στο αίμα. Ένας άλλος λόγος που ενδεχομένως σχετίζεται με την κόπωση, είναι και η ανάγκη του οργανισμού σου για αύξηση της παραγωγής αίματος. Μην ξεχνάς, πλέον δεν είσαι μόνη!

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του και να τις σέβεσαι. Ξάπλωσε νωρίς στο κρεβάτι και απόλαυσε έναν πολύωρο ποιοτικό ύπνο. Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί γι΄αυτό.

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά: Μοιάζει ιδιαίτερα με τους γνωστούς πόνους της περιόδου. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι πόνοι οφείλονται στις αλλαγές που γίνονται στην μήτρα.

Λίγο αίμα: Βλέπεις λίγο αίμα στο εσώρουχό σου και σκέφτεσαι ότι αποκλείεται να είσαι έγκυος. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ λογικό να δεις λίγο αίμα στην αρχή της εγκυμοσύνης, διότι αποτελεί ένδειξη ότι το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλήθηκε στα τοιχώματα της μήτρας.Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εμφύτευση.

Έκκριση υγρών από τον κόλπο: Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι ο κόλπος σου εκκρίνει κάποια λευκά και γαλακτώδη υγρά που δεν τα έχεις συνηθίσει; Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σου αμέσως ξεκινάει την προετοιμασία για την κύηση, μέρος της οποίας είναι και να παχύνει τα τοιχώματα του κόλπου.

Συχνοουρία: Ακόμη και αν έχεις μια εξαιρετικά ήρεμη εγκυμοσύνη, χωρίς καθόλου συμπτώματα, είναι αδύνατον να μην τρέχεις στην τουαλέτα κάθε λίγο και λιγάκι. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στο ότι η μήτρα ξεκινάει σιγά σιγά να μεγαλώνει και να πιέζει την ουροδόχο κύστη. Παράλληλα, ένας ακόμη λόγος που συμβαίνει αυτό, οφείλεται, αν έχεις παρατηρήσει, στην ανάγκη σου να ενυδατώνεσαι συνεχώς.

Δυσκοιλιότητα: Και αυτό το σύμπτωμα οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή της προγεστερόνης στο αίμα, η οποία καθυστερεί την κίνηση της τροφή μέσα στο έντερο. Αυτό συμβαίνει διότι η προγεστερόνη χαλαρώνει τους μυς του εντέρου, έτσι ώστε να ελαττώνει τις συσπάσεις του και την λειτουργικότητά του. Αυτό το σύμπτωμα θα αυξηθεί ιδιαιτέρως και στα επόμενα στάδια της εγκυμοσύνης, όταν η μήτρα θα μεγαλώνει διαρκώς λόγω του μωρού και θα πιέζει το έντερο. Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα το συγκεκριμένο σύμπτωμα, είναι καλό να πίνετε πολύ νερό μέσα καθημερινά, να τρώτε πολλές φυτικές ίνες και να πηγαίνετε όμορφες, χαλαρωτικές βόλτες για να περπατήσετε.

Μυρωδιές: Είναι πιθανό να συνειδητοποιήσετε ότι η μύτη σας είναι πάρα πολύ ευαίσθητη σε μυρωδιές, οι οποίες ίσως να σας ενοχλούν και να προξενούν ναυτία.

Λιγούρες: Ίσως και να αισθάνεστε ότι έχει αυξηθεί η όρεξή σας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αν και στις περισσότερες εγκυμονούσες, η όρεξη αυξάνεται πολλές εβδομάδες αργότερα.

Τέλος, θέλω να θυμάσαι ότι είναι πολύ λογικό να μην νιώθεις ακόμα χαρούμενη. Η περίοδος που διανύεις είναι πολύ ιδιαίτερη και αγχωτική για πολλούς λόγους. Προσπάθησε να ηρεμήσεις, να περιποιήσε τον  εαυτό σου όπως του αξίζει και να επικοινωνείς με τον γυναικολόγο σου συχνά για να σου λύνει τις απορίες.

Εικοινωνία Εικοινωνία