Εγκυμοσύνη δεύτερο τρίμηνο: Συμπτώματα

Πλέον βρίσκεστε ήδη στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας και τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει αισθητά. Γι’ αυτό άλλωστε, το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θεωρείται ως μια από τις καλύτερες φάσεις της κύησης, τουλάχιστον για τις περισσότερες εγκύους.

Τι ορίζουμε ως δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Ως δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης ορίζουμε το χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει από τον τέταρτο μέχρι και τον έκτο μήνα. Και επειδή μετράμε την εγκυμοσύνη σε εβδομάδες:

Τέταρτος μήνας: 14 – 17 εβδομάδες

Πέμπτος μήνας: 18-21 εβδομάδες

Έκτος μήνας: 22- 26 εβδομάδες

Τι συμπτώματα θα συναντήσω κατά το δεύτερο τρίμηνο;

Το πιθανότερο είναι ότι οι αδιαθεσίες θα έχουν μειωθεί αισθητά και η διάθεση θα έχει επανέλθει στα καλύτερά της. Ωστόσο, φυσικά υπάρχει μια ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία εξακολουθούν να επηρεάζουν την καθημερινότητα της μέλλουσας μανούλας. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι:

Κοιλιακοί πόνοι: Το μωρό κουνιέται και οι μυς κάνουν συσπάσεις.

Αιμορροΐδες & Δυσκοιλιότητα: Οι ορμόνες που παράγονται ασταμάτητα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, χαλαρώνουν τις συσπάσεις που υπό κανονικές συνθήκες κάνει το έντερο και ως εκ τούτου προκαλείται δυσκοιλιότητα στην εγκυμονούσα. Παράλληλα, η μήτρα μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα, ασκώντας πίεση στα διπλανά όργανα. Για να καταπολεμήσετε το αίσθημα της δυσκοιλιότητας, μην ξεχνάτε:

  • Nα πίνετε πολύ νερό.
  • Να ασκήστε συχνά αλλά πάντα σε ήπια ένταση.
  • Να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, λόγω των πολύτιμων φυτικών τους ινών. Σε κάθε περίπτωση, κατά την διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης, πρέπει να πλένετε λαχανικά και φρούτα εξαιρετικά καλά πριν τα καταναλώσετε.

Στην περίπτωση που έχετε βγάλει αιμορροΐδες, μην πιέζεστε και μην μένετε καθισμένη στην λεκάνη για ώρα. Για να μειώσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα, μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα τοπικά. Θα σας βοηθήσει αμέσως να νιώσετε καλύτερα!

Έντονη επιθυμία για φαγητό: Είναι αρκετά πιθανό να σας έχει ανοίξει η όρεξη, όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε εντός φυσιολογικών τιμών ως προς την αύξηση του βάρους σας.

Οίδημα: Συμβαίνει συνήθως στους αστραγάλους και στα πόδια. Για να μειώσετε αυτό το σύμπτωμα, είναι σημαντικό να καταναλώνεται τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και κάλιο. Επίσης, είναι σημαντικό να μην μένετε όρθια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται ούτε να αγχώνεστε ούτε να στενοχωριέστε, αφού πρόκειται για ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι υποφέρουν από πρήξιμο στα πόδια 8 στις 10 εγκύους.

Κιρσοί: Είναι πιθανό – ειδικά αν έχετε και προδιάθεση – να εμφανίσετε κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, να ξεπετάγονται έντονες φλέβες στα πόδια, κάποιες από τις οποίες είναι και κιρσοί.

Κόπωση: Η κόπωση είναι εκεί και παραμένει κατά την διάρκεια ολόκληρης της εγκυμοσύνης, εξαιτίας των ορμονών. Βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι το σώμα σας κάνει μια εξαιρετικά σπουδαία δουλειά και είναι λογικό να κουράζεται.

Πόνος στην μέση και στην πλάτη: Σπουδαίες αλλαγές συντελούνται στο σώμα σας και είναι λογικό να αισθάνεστε διάφορους πόνους. Σταθείτε με ίσια και ψηλή πλάτη και έξω το στέρνο, ασκηθείτε ελαφρά και ζητήστε να σας κάνουν μασάζ.

Κολπικές εκκρίσεις: Είναι απολύτως φυσιολογικό να βγάζετε αρκετές κολπικές εκκρίσεις λευκού χρώματος. Συμβαίνει διότι παχαίνουν τα τοιχώματα του κόλπου. Αν παρατηρήσετε ότι αυτές οι εκκρίσεις είναι διαφορετικού χρώματος ή μυρίζουν πολύ έντονα, πρέπει να καλέστε τον γυναικολόγο σας.

Δυσπεψία & καούρες: Μπορεί να είναι ενοχλητικά συμπτώματα αλλά παράλληλα είναι και πολύ συνηθισμένα. Αποφύγετε τα καυτερά τρόφιμα, μην κοιμάστε αμέσως μόλις έχετε φάει, πίνετε πολύ νερό και κάντε πολλά και μικρά γεύματα.

Εμφάνιση ραγάδων στην κοιλιά, το στήθος, στους μηρούς ή στους γλουτούς: Αναγκαστικά το δέρμα σας τραβιέται για να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα. Υπάρχουν στην αγορά φαρμακευτικά προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το φαινόμενο. Το σημαντικότερο ωστόσο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι δεν πρέπει να αυξηθεί το βάρος σας υπερβολικά.

Μελάγχρωση: Εμφάνιση μιας κάθετης γραμμής από τον ομφαλό έως την τρίχωση του εφηβαίου. Παράλληλα, σκουραίνει και το χρώμα των θηλών.

Εφιδρώσεις: Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι ζεσταίνεστε πολύ και ότι ιδρώνετε εξίσου πολύ. Μην κουράζεστε, παραμείνετε προστατευμένη σε δροσερό περιβάλλον και να ενυδατώνεστε διαρκώς.

Συμπερασματικά, μια υπέροχη διαδικασία συνεχίζει την μαγική πορεία της. Εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωράκι που αναπτύσσεται μέσα σας. Κάντε διαλογισμό, κάντε pilates, καταναλώστε θρεπτικά φαγητά και διαβάστε όσο το δυνατόν περισσότερο για την κατάστασή σας και για όλα όσα θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε σε λίγο.

Εικοινωνία Εικοινωνία